logo

Μουσικοκινητική για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Untitled1

 

Από την αρχή του 2016, φιλοξενείται στον χώρο του Quilombo Centro Cultural το εργαστήρι μουσικοκινητικής για παιδιά προσχολικής ηλικίας (από 18 μηνών). Οι συναντήσεις είναι εβδομαδιαίες, κάθε Πέμπτη (Α Ομάδα: 18 μηνών- 3 ετών στις 18:00-19:00, Β Ομάδα: 3 ετών – 6 ετών, στις 19:15-20:15) στην αίθουσα ισογείου του Quilombo. Ο κύκλος διαρκεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Επισημαίνουμε ότι οι γονείς/κηδεμόνες συμμετέχουν μαζί με τα παιδιά (Α ομάδα) και φέρουν την απόλυτη ευθύνη για την ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Όσες και όσοι δεν έχετε έρθει ακόμη, σας περιμένουμε κάθε Πέμπτη.  Η πρώτη φορά που συμμετέχει κάποιος στην παρέα μας είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Το παιχνίδι μας αποτελείται κυρίως από ρυθμικές και κινητικές ασκήσεις, τραγούδια, μουσική ακρόαση και μουσική επένδυση-δημιουργία αλληλεπιδρώντας με στοιχεία δραματοποίησης, παραμυθιού, θεατρικού παιχνιδιού, ακόμα και με εικαστικές κατασκευές στοχεύοντας σε μια ολιστική προσέγγιση της αισθητικής παιδείας.Ταυτόχρονα συμβάλλει στην εξυπηρέτηση γνωστικών στόχων (μαθηματικές-χωροχρονικές και γλωσσικές έννοιες, ιστορία και πολιτιστικές δραστηριότητες) χωρίς όμως αυτοί οι στόχοι να είναι αυτοσκοπός.

Αφουγκραζόμαστε, μιμούμαστε, αναγνωρίζουμε και αναπαράγουμε ήχους γνωρίζοντας τον κόσμο της μουσικής μέσω της κίνησης και των αισθήσεων. Τραγουδάμε, χορεύουμε, γνωρίζουμε τα μουσικά όργανα και ανακαλύπτουμε νέους τρόπους παραγωγής ήχων κατασκευάζοντας τα δικά μας αυτοσχέδια όργανα. Επινοούμε παιχνίδια και κατανοούμε βιωματικά βασικά στοιχεία της μουσικής και του χορού, όπως ο ρυθμός, η μελώδία, η κίνηση, ο χρόνος, η αρμονία, αποφεύγωντας τη στείρα θεωρητική ενασχόληση με τις διάφορες μουσικές έννοιες. Παίζουμε, αυτοσχεδιάζουμε και μαθαίνουμε ο ένας απ’ τον άλλον ανεξαρτήτως δεξιοτήτων, ικανοτήτων ή μαθησιακών–κινητικών δυσκολιών.

Βασικές συνιστώσες των μουσικοκινητικών μας παιχνιδιών αποτελούν, η γνωριμία με το σώμα μας και η αλληλεπίδραση του με τον ηχητικό κόσμο και τα χωροχρονικά πλαίσια, η χρήση του σώματος σαν ηχητική πηγή, ηανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων (αδρή και λεπτή κινητικότητα) και η ανάπτυξη της προσοχής, της συγκέντρωσης και της μνήμης.

Δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για πειραματισμό και ελευθερία της σωματικής και αισθητικήςαυτοέκφρασης των παιδιών, για την καλλιέργεια της δημιουργικότητας και φαντασίας τους, την ψυχαγωγία, την ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και την προαγωγή της επικοινωνίας και της αυτοπεποίθησης, εισάγουμε τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της μουσικής και της κίνησης.

Συντελεστές:

Βέρα Γιόλτζιτς-Σάκκη: νηπιαγωγός – χορεύτρια, πτυχιούχος ευρωπαικού πολιτισμού

Κατερίνα Αδαμάρα: παιδαγωγός – θεατροπαιδαγωγός και αφηγήτρια

 

 

Για δηλώσεις συμμετοχής, απορίες ή πληροφορίες παρακαλούμε καλέστε:

+30 693 218 6045veraidaki@gmail.com Βέρα

+30 698 450 2961, k.adamara@gmx.net Κατερίνα
fb:https://www.facebook.com/MusicMovement-315924998582652/

 

Quilombo Centro Cultural

Σερβίων 8 & Λ. Αθηνών 44

Ακαδημία Πλάτωνος

Τηλ.: 210 5227961, 6973212650, 6938736307

info@quilombo.gr

www.quilombo.gr

fb: Quilombo Centro Cultural

 

βιογραφικά σημειώματα

Η Κατερίνα Αδαμάρα γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην Θεσσαλονίκη. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της αριστεύοντας στο τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσηςτου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνέχισε ως υπότροφος του μεταπτυχιακού κύκλου Θεατροπαιδαγωγικής στο πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Βερολίνου. Στο ίδιο πανεπιστήμιο μετεκπαιδεύεται μέχρι και σήμερα στο πρόγραμμα “Αφήγηση στην Τέχνη και την Εκπαίδευση”. Πριν και κατα την διάρκεια των σπουδών της έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη σε φοιτητικές θεατρικές ομάδες (Θεατρική Ομάδα Πολυτεχνείου,“Trela-la” και¨Pädagogus Ludens”) και στο εργαστήρι σωματικού θεάτρου ¨C.For Circus” στην Θεσσαλονίκη. Στο Βερολίνο υπήρξε βοηθός- εμψυχώτρια στο κρατικό θέατρο Maxim Gorki Theater, στον τομέα της Θεατροπαιδαγωγικής.

Είναι συνεργάτης και εμψυχώτρια των θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας και της θεατρικής εταιρείας “Sience Ever After- interactive educational programs”.

Από το 2011 συνεργάζεται όχι μόνο με καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς αλλά και με κοινωνικούς φορείς (φεστιβάλ, θέατρα, βιβλιοθήκες, σχολεία, εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία, κέντρα απεξάρτησης, κέντρα στήριξης ατόμων με αναπηρία και αυτισμό, αντιρατσιστικές πρωτοβουλείες), όπου σχεδιάζει και υλοποιεί project και workshops για παιδιά, νέους και ενήλικες χρησιμοποιώντας τεχνικές του θεάτρου και της αφήγησης.

 

Η  Βέρα Γιόλτζιτς-Σάκκη ελληνοσερβικής καταγωγής γεννήθηκε, μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Αθήνα ως ειδικός Προσχολικής Αγωγής το 2001. Εργάστηκε σε παιδικούς σταθμούς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, παιδαγωγικές εκδηλώσεις και διημερίδες για άτομα με αυτισμό. Το 2013 ολοκλήρωσε τις Ανθρωπιστικές σπουδές στο ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μουσικοκινητικής orff, δημιουργικού χοροὐ, και παράλληλα εκπαιδευτικά σεμινάρια ειδικής αγωγής(συμπεριφοριστική ανάλυση (Α.Β.Α), λογοθεραπεία, σεξουαλικότητα και ΑΜΕΑ) καθώς και μουσικοθεραπεία με το Μιχάλη Τόμπλερ ενώ απο το 2001 είχε καθημερινή εξοικείωση και ενημέρωση στα πλάισια Ημερήσιου θεραπευτικού προγράμματος σε παιδιά με ειδικές ικανότητες και αναπηρίες(κυρίως Δ.Ε.Π.Υ, Αυτισμός).Παράλληλα παρακολούθησε εκπαιδευτικά σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού στο χώρο παιδικής καλλιτεχνικής αγωγής  ¨Σχεδία¨  και σωματικό θέατρο με τη Νέλλη Πουλοπούλου στο ¨Quilombo¨ όπου συμμετείχε σε παραστάσεις στα πλαίσια των σεμιναρίων. Επίσης από το 2006 μέχρι σήμερα ασχολείται με την διαχείριση μουσικών (dj) και την διοργάνωση οπτικοακουστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με καλλιτεχνικούς χώρους έκφρασης-θέατρα, φεστιβάλ,ραδιοφωνικούς σταθμούς (Επι Κολωνώ, θέατρο Χώρα, Μπετον 7, Camp,Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη Εν Λευκώ, Quilombo), καθώς και με την οργάνωση και συμμετοχή εκπαιδευτικών και μουσικοκινητικών δραστηριοτήτων προσχολικής και σχολικής ηλικίας σε εκπαιδευτικούς & ψυχαγωγικούς χώρους (σχολεία-μουσειακούς χώρους, παιδικά πάρτυ, φυσιολατρικές εκπαιδευτικές ξεναγήσεις). Tέλος σε συνεργασία με την Κατερίνα Αδαμάρα ως ομάδα abariza ασχολείται με τη δημιουργική απασχόληση και την οργάνωση του μουσικοκινητικού παιχνιδιού στην προσχολική ηλικία (απο 18μηνών έως 6ετών) στο χώρο του Quilombo.

Απο 4 ετών ασχολήθηκε με τον χορό (κλασσικό μπαλέτο) και ήταν μέλος της αγωνιστικής ομάδας ρυθμικής γυμναστικής του Π.Γ.Σ (Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου) για 7 χρόνια. Ποτέ δεν έπαψε να ασχολείται  με τον χορό και τον αθλητισμό (σκι, πολεμικές τέχνες, μπάσκετ, σύγχρονο, λάτιν, ευρωπαϊκό και afromodern χορό). Εξακολουθεί και είναι χορεύτρια φλαμένκο τα 3 τελευταία ετη με τη Χριστίνα Καρπούζου. Η ενασχόληση της με το πιάνο και και τα κρουστά ήταν μικρότερης διάρκειας. Υπερίσχυσε το πάθος της για το χορό που σε συνδυασμό με το ρυθμό και τη μουσική, είναι τα βασικά συστατικά της ψυχοκινητικής και κοινωνικοσυναισθηματικής έκφρασης των ανθρώπων και ιδιαίτερα στον κόσμο ενός μικρού παιδιού που μπορεί ακόμα να μην έχει κατακτήσει τη λεκτική επικοινωνία. Η μουσική, ο χορός , το θέατρο είναι κανάλια επικοινωνίας, θεραπευτικά μέσα που με τη μορφή παιχνιδιού και βιωματικής άσκησης αφομοιώνονται  καλύτερα απο μικρούς & μεγάλους.