logo

Εργαστήριο performance για εφήβους με τη Νατάσσα Πουλοπούλου

“40 δευτερόλεπτα στην κλεψύδρα του χρόνου”

Ανοιχτό μάθημα Σάββατο 1η Οκτωβρίου 16.00-17.30

Κρατήσεις: quilombolaworkshops@gmail.com

 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εφήβους ηλικίας ( 11-17) ετών.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να βουτήξει βαθιά στον κόσμο των εφήβων και να εξερευνήσει τα συναισθήματα, τις ανάγκες , τους προβληματισμούς και τα όνειρά τους. Στοχεύει στη σύσταση μίας  ομάδας που θα δημιουργήσει τη δική της παράσταση.

Η σύλληψη της ιδέας και το περιεχόμενο θα επιλεγεί από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, με την καθοδήγηση της συντονίστριας και η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στη λήξη του εργαστηρίου-Ιούνιος 2023.

Η αρχική ιδέα βασίζεται στο πως αποτυπώνονται στον παραστατικό χρόνο η διάρκεια και η στιγμή, πως καταγράφεται η συνειδητή εμπειρία και πως μέσα από μικρά στιγμιότυπα δημιουργείται δραματουργική συνοχή.

 Σε 40 δευτερόλεπτα άραγε προλαβαίνεις να εκφράσεις αυτό που θέλεις; Προλαβαίνεις να αποκτήσεις μια πραγματική εμπειρία;

Οι έφηβοι στην σημερινή ειδικά εποχή, βρίσκονται σε ένα διαρκή αγώνα δρόμου ψάχνοντας την ταυτότητά τους σε ένα κόσμο που τρέχει πολύ γρήγορα. Το κάλεσμα αυτό γίνεται σε όσους-ες θέλουν να  συμμετέχουν σε μια διαφορετική προσέγγιση της τέχνης, της ζωής και της εικονικής πραγματικότητας. Επίσης σε εκείνους-ες που ενδιαφέρονται να διευρύνουν τον τρόπο αντίληψης τους στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από την εξάσκηση στην έκφραση και τη διεκδίκηση της άποψής τους. Στο εργαστήριο θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε ατομικά και ομαδικά τη φρεσκάδα, τον αυθορμητισμό και τη δυναμική που κρύβει αυτή η ηλικία.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις φυσικές τους ικανότητες και να ανακαλύψουν καινούργιες, να έρθουν σε επαφή με συνομηλίκους τους και να ανταλλάξουν ιδέες και προκλήσεις. Μέσα από τις τέχνες θα ανιχεύσουν το εύρος της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής τους κατάστασής μέσα από ένα άλλο πρίσμα, το οποίο δεν τους περιορίζει, αντιθέτως ελευθερώνει την έκφρασή τους ως μέσο εξέλιξης. Η βιωματική εμπειρία που είναι κύριο συστατικό του εργαστηρίου, ενισχύει την αυτοπεποίθηση-αυτοεκτίμηση και ενσυναίσθηση.

Τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν στο εργαστήριο είναι ο χορός η μουσική και το θέατρο. Η μεθοδολογία περιέχει ποικιλία τεχνικών και ασκήσεων όπως:

  • Μουσικοκινητική αγωγή
  • Ορχηστρική/ μετακίνηση στο χώρο, θέσεις, στάσεις σώματος
  • Αυτοσχεδιασμός
  • Κείμενο /λόγος/ ένταση, ύφος
  • Χορογραφία/ ομαδική-ατομική
  • Φωνητικές ασκήσεις
  • Ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης
  • Προσωπικές συνεντεύξεις

Βιογραφικό
Η Νατάσσα Πουλοπούλου σπούδασε Φυσική Αγωγή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση στην ενόργανη  γυμναστική. Από το 1990 έως και σήμερα εργάζεται στον τομέα της εκπαίδευσης παιδιών και ενηλίκων σε Δημόσια και Ιδιωτικά σχολεία, Δημόσιους και Ιδιωτικούς φορείς, ενσωματώνοντας στοιχεία μοντέρνου χορού, θεάτρου και μουσικοκινητικής αγωγής. Έχει επίσης συνεργαστεί ως περφόρμερ με θεατρικές και μουσικές ομάδες.

Εκπαιδεύτηκε πάνω σε πρακτικές σωματικού θεάτρου του ODIN THEATER με τους Roberta Carreri, Torgeir Wethal και Άννα Μαχαιροπούλου, υποκριτική και αυτοσχεδιασμό με τον Tapa Sudana και Butoh Dance με τον Atsushi Takenouchi. Στην καλλιτεχνική της εκπαίδευση συνέβαλε καθοριστικά η ένταξή της στη χοροθεατρική ομάδα το Άλλο ΟΜΜΑ, με την οποία πήρε μέρος σε θεατρικές παραστάσεις καθώς και παραστάσεις θεάτρου δρόμου συμμετέχοντας σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

To 2003 και για δύο χρόνια δημιούργησε το καλλιτεχνικό-ερευνητικό εργαστήριο “Ελεύθερη έκφραση” με σκοπό να εξερευνήσει τα μέσα με τα οποία αποκρυπτογραφείται η γλώσσα του σώματος ώστε να οδηγήσει στην ελεύθερη έκφραση. Με την ομάδα των συμμετεχόντων δημιούργησε την παράσταση “Μικρά στιγμιότυπα στην εποπτεία του χρόνου” βασισμένη στο βιβλίο του Gaston Bachelard

Από το 2001 ασχολήθηκε με τα Αφρο-Βραζιλιάνικα κρουστά και παρακολούθησε σεμινάρια και πρακτική διδασκαλία με τους Ravi Magnifique (Ιnternational percasionist), και τους Instructors of samba and samba reggae mestre Marivaldo (ILE AYE), Gimba Gonzalvez (Batala) και Marquinho. Συμμετείχε στα μουσικά σχήματα “Batuca”, “Samba Axe” και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας κρουστών Quilombo,με την οποία συμμετείχε σε πολλά live, μουσικοχορευτικά shows festivals, events και workshop σε όλη την Ελλάδα.

Τα τελευταία δέκα τέσσερα χρόνια ασχολείται εντατικά και διδάσκει Hatha Yoga, συνδυάζοντας την επιστημονική της κατάρτισή σε σχέση με το σώμα και την εμπειρική της γνώση πάνω στις εναλλακτικές θεραπείες. Έχει διοργανώνει και συντονίσει σεμινάρια εστιάζοντας στο θεραπευτικό χαρακτήρα της Yoga με τον τίτλο “Chakras Healing Journey” και το φεστιβάλ εναλλακτικών θεραπειών “Cure Area” στο Quilombo Centro Cultural..

Από το 2017 έως σήμερα είναι ιδρυτικό και διοικητικό μέλος του Quilombo Lab, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, πολιτιστικού χαρακτήρα, με πεδίο δράσης την τέχνη και τη εκπαίδευση. Διοργανώνει μαθήματα, σεμινάρια, φεστιβάλ, events, performances θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις στην έδρα του οργανισμού, καθώς και σε άλλους χώρους στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς όπως το Κέντρο Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (kPISN) και τη διαφημιστική εταιρεία “Reason 2” Από το 2020 εως και σήμερα συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Erasmus+ plus” ερευνητικό πρόγραμμα πάνω στην εκπαίδευση ενηλίκων, με τίτλο CLEA project. https://clea-education.com/

Info

Ανοιχτό μάθημα: Σάββατο 1 Οκτωβρίου

Διάρκεια: Οκτώβριος – Ιούνιος

Κάθε Σάββατο  16.00-17.30

Απαραίτητες κρατήσεις θέσεων/Πληροφορίες

quilombolaworkshops@gmail.com

Τηλ. 6948913659

Quilombo Lab

Σερβίων 8 1ος όροφος

Ακαδημία Πλάτωνος

www.quilombo.gr

Τηλ. 2105227961

facebook: Quilombo Centro Cultural
instagram: @quilombolab