logo

Αφροβραζιλιάνικος χορός

Συντονίζει η Νέλλη Πουλοπούλου

Κάθε Τετάρτη 20:00-21:30

O Αφροβραζιλιάνικος χορός παίρνοντας τις πρώτες φόρμες του από την Αφρική, διαμορφώθηκε οριστικά στη Βραζιλία. Κρατώντας πάντα τις ρίζες του, αναμίχθηκε με τις κουλτούρες των Ινδιάνων και των Ευρωπαίων και εξελίχθηκε σε κάθε περιοχή διαφορετικά. Κάθε είδος είναι αδιάσπαστο από το ρυθμό του, έχει το δικό του χαρακτήρα, αλλά εκφράζει πάντα την πρωτογενή ανάγκη του ανθρώπου να εκφράσει συναισθήματα και να συνδεθεί με τη φύση.

Τo μάθημα περιλαμβάνει βασικές τεχνικές και χορογραφίες από την παράδοση της Βραζιλίας (Orixas, Samba Batucada, Samba Reggae, Maracatu και  κ.α.) και πιο σύνθετους συνδιασμούς που προέκυψαν από τη μίξη της παράδοσιακής χορογραφίας με τον «προσωπικό» χορό και την σύγχρονη εκπαίδευση.

Στόχος του μαθήματος είναι το «άνοιγμα» του σώματος σε μια εξωστρεφή κατάσταση (alegria) αλλά και η «μύησή» του στις τελετουργικές ποιότητες της κίνησης. Παράλληλοι στόχοι είναι η κατανόηση της λειτουργίας των αξόνων του σώματος και των κατευθύνσεων στο χώρο- σύμφωνα με το πνεύμα της αφροβραζιλιάνικης κουλτούρας- το ξεμπλοκάρισμα της λεκάνης και η ανάπτυξη ταχύτητας της κίνησης.

Η Νέλλη Πουλοπούλου είναι περφόρμερ, σκηνοθέτης και χορογράφος. Αποφοίτησε ως αριστούχος από τη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν και από τότε μελετά εντατικά σωματικό θέατρο και ιδιαίτερα τις τεχνικές Grotowsky, Odin Teatret, View points, σύγχρονο χορό, και Butoh. Διδάσκει συστηματικά θέατρο και χορό τα τελευταία δέκα χρόνια αναπτύσσοντας δικές της τεχνικές και εργαλεία. Μελέτησε για πολλά χρόνια την  αφροβραζιλιάνικη παράδοση και διδάχθηκε  κρουστά από το Ravi Magnifique, τον Marivaldo Paim και τον Marquinho Da Dona Geralda και Αφροβραζιλιάνικο χορό από τον Zomo Massai και το DIASPORA cultural center στο Salvador της Βραζιλίας. Το 2003 συστήνει με την Αιμιλία Μπουρίτη την ομάδα συνεργασία  με στόχο τη σύνδεση του αρχαίου ελληνικού δράματος με τις σύγχρονες τέχνες. Με περφορμανς βασισμένες στο visual/sound installation, αλλά και με Site specific performances η ομάδα συμμετείχε στο φεστιβάλ Εθνικού θεάτρου της Πολωνίας GRECJI, και στο Φεστιβάλ Αισχυλείων της Ελευσίνας, υπό την αιγίδα της ιαπωνικής πρεσβείας και του ελληνο-ιαπωνικού συνδέσμου.

Ως σκηνοθέτης και χορογράφος η Νέλλη έχει εργαστεί σε πολλές ανεξάρτητες παραγωγές και έχει συνεργαστεί με θεατρικούς οργανισμούς  (Badminton, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Booze cooperative Φούρνος, Θέατρο Αργώ, Ροές). Ως περφορμερ έχει συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στο Φεστιβάλ Ελλήνων χορογράφων και το Βαλκανικό φεστιβάλ Εθνικού Θεάτρου Βουλγαρίας. Έχει συνεργαστεί με  θεατρικές ομάδες και με καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τον Atsushi Takenouchi (Jinen Butoh),  την ομάδα Θεάτρου του καταπιεμένου και τις Αδέσποτες σκύλες,  Έχει διδάξει σεμινάρια θεάτρου και χορού σε πολιτιστικούς χώρους, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Το 2014 σύστησε την ομάδα quilombola και ξεκίνησε το ερευνητικό project “Shake the facts” με κεντρικό ερώτημα: πως η τέχνη μπορεί να ταρακουνήσει προσωπικά και κοινωνικά δεδομένα και παραδοχές. Δημιούργησε την τριλογία Ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι: Το κλουβί, Η συνέντευξη, Συνεργείο ανθρώπων, με την οποία συμμετείχε στο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών, στο Handmade & Recycled Theater Festival και το Φεστιβάλ Ρεματιάς-Νύχτες αλληλεγγύης.

Είναι συνιδρύτρια του πολιτιστικού κέντρου Quilombo Centro Cultural και  και μέλος της κίνησης καλλιτεχνών με αναπηρία.

 

Ιnfo
Διάρκεια: Οκτώβριος– Ιούνιος

Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες quilombolaworkshop@gmail.com
Quilombo Centro Cultural
Σερβίων 8 και Λ. Αθηνών 44
Ακαδημία Πλάτωνος
(μετρό Κεραμεικός ή Μεταξουργείο)
Πληροφορίες: quilombolaworkshops@gmail.com

210 5227961 18:00-23:00
www.quilombo.gr
FB: Quilombo Centro Cultural