logo

Σωματικό θέατρο (Ρόζα Προδρόμου)

 

roza

Η Επιστροφή

α’ Σεμιναριακός κύκλος Σωματικού Θεάτρου με τη Ρόζα Προδρόμου

 

be easy.

take time.

you are coming

home.

to yourself.

 

the becoming |wing

 

Στους προηγούμενους κύκλους ερευνήσαμε το θέμα του Ονείρου και της Μεταμόρφωσης με βάση τους κώδικες του Σωματικού Θεάτρου. Αν το Όνειρο ήταν το άνοιγμα της φαντασίας και η Μεταμόρφωση το σάλτο στο κενό, προκειμένου να φτάσει κανείς στην υλοποίηση του ονείρου, τότε το επόμενο στάδιο δε μπορεί να είναι παρά η Επιστροφή – ή η Επιστροφή στο Σπίτι.

Το μάθημα αποτελείται στο πρώτο μέρος από ασκήσεις ζεστάματος, συγκέντρωσης, αναπνοής και εκφραστικής κίνησης, για να περάσει στον αυτοσχεδιασμό, ομαδικό και προσωπικό. Η έρευνά μας επικεντρώνεται στην απελευθέρωση της σωματικής και φωνητικής έκφρασης, την ελαφρότητα του παιχνιδιού, το άνοιγμα των αισθήσεων, την οργανική κίνηση, την εγρήγορση, τη δράση – αντίδραση σε παρόντα χρόνο.

Θα ερευνήσουμε το θέμα της Επιστροφής μέσα από προσωπικό υλικό του καθένα (κείμενα, φωτογραφίες, πιθανόν και αντικείμενο), με ιδιαίτερη έμφαση στη Συνάντηση και το Σημείο Εκκίνησης.
Στο τέλος του σεμιναρίου ακολουθεί μοιρασιά της έρευνάς μας με το κοινό.

Οι άξονες της έρευνας είναι :

– πώς χτίζεται η σκηνική παρουσία ;
– τί είναι η τεχνική και ποιός ο ρόλος της ;
– από πού αντλώ ενέργεια και έμπνευση κατά τη δημιουργική διαδικασία ;
– τί σημαίνει ρισκάρω στη σκηνή ;

– πώς επηρεάζει η σωματικότητα τη χρήση του κειμένου ; και αντίστροφα, πώς πληροφορεί το κείμενο τη σωματικότητα ;
Το μάθημα έχει βιωματικό χαρακτήρα και προηγούμενη σχετική εμπειρία είναι χρήσιμη. Ο πρώτος μήνας είναι ανοιχτός σε νέες συμμετοχές, έπειτα η ομάδα κλείνει.

Απευθύνεται σε επαγγελματίες κι ερασιτέχνες ηθοποιούς, χορευτές, περφόρμερ, φοιτητές δραματικών σχολών και σε όσους θέλουν να πειραματιστούν και να ερευνήσουν τη σωματική και φωνητική σκηνική έκφραση.

 

πότε : κάθε Δευτέρα 18.30 – 21.ο0
Διάρκεια :

12.09.2016 (ανοιχτό / δωρεάν μάθημα)

26.09.2016 -13.02.2017 ( 20 μαθήματα)
πού: Quilombo, Σερβιών 8 και Λ. Αθηνών, Ακαδημία Πλάτωνα (μετρό Κεραμεικός ή Μεταξουργείο)

πληροφορίες / συμμετοχές : physical.train@gmail.com
fb page : μαθήματα physical theatre

Βιογραφικό Ρόζας Προδρόμου

Η Ρόζα Προδρόμου σπούδασε Physical Theatre στο Huddersfield της Μ.Βρετανίας (2000), κ ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο Exeter με θέμα το Διαπολιτισμικό θέατρο (Phillip Zarrilli, 2002). Έζησε στο Βερολίνο, όπου συνεργάστηκε με τη butoh χορογράφο Minako Seki (2006).
Έχει κάνει σεμινάρια με τους Odin Teatret, Lilo Baur, Odra Ensemble (Song of the Goat theatre), Robin Riegels, Yumiko Yoshioka, Θ.Τερζόπουλο, Μ. Μαρμαρινό κ.α.
Έκτοτε ζει κ εργάζεται στην Αθήνα, ως ηθοποιός/περφόρμερ στο θέατρο κ τον κινηματογράφο. Βασικό στοιχείο της έρευνάς της είναι ο αυτοσχεδιασμός και το χιούμορ.

Συνεργασίες στο θέατρο περιλαμβάνουν :
“Re-volt Athens” , ODC Ensemble, Βιέννη/ Βερολίνο/ Ζάγκρεμπ, Αθήνα, “Pulsar”, solo, σκην.
John Britton, “Dourgouti Island Hotel”, σκην. Γ. Σαχίνης, ομάδα Όχι Παίζουμε, site-specific, “Vacuum”, σκην. R. Riegels, Brzezinca, Πολωνία, Ινστιτούτο Γκροτόφσκι, in progress, «Νεκρή Φύση», σκην. Μ.Νέστορα, «Επτά επί Θήβας» Αισχύλου, σκην. Α. Αζά, «Οι Δίκαιοι» του Α. Καμύ, σκην. Σ. Στρούμπου, ομάδα Σημείο Μηδέν , “Silence” σκην. Α. Χιώτη, ομάδα Vasistas, «Ηλέκτρα» του Χόφμασταλ, σκην.Θ.Μοσχόπουλου, «ΣπάΣτα – Σημείο Βρασμού» σόλο, σκην. της ίδιας κ.α.