logo

Μουσικοκινητικό & θεατρικό παιχνίδι

Η ομάδα abariza δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2016 με σκοπό να δημιουργεί ερεθίσματα για τα μικρά παιδιά (από 18 μηνών) ώστε να έρθουν σε πρώτη επαφή με τις τέχνες (μουσική, κίνηση- δημιουργικό χορό, θέατρο και αφήγηση) μέσα από το παιχνίδι. Επιλέγουμε το παιχνίδι όχι μόνο γιατί έχουμε να κάνουμε με μικρά παιδιά αλλά και γιατί πιστεύουμε στο παιχνίδι ως προσέγγιση μάθησης, γνώσης και έκφρασης.

Το παιχνίδι μας αποτελείται κυρίως από ρυθμικές και κινητικές ασκήσεις, τραγούδια, μουσική ακρόαση και μουσική επένδυση – δημιουργία αλληλεπιδρώντας με στοιχεία δραματοποίησης, παραμυθιού, θεατρικού παιχνιδιού, ακόμα και με εικαστικές κατασκευές στοχεύοντας σε μια ολιστική προσέγγιση της αισθητικής παιδείας. Ταυτόχρονα συμβάλλει στην εξυπηρέτηση γνωστικών στόχων (μαθηματικές- χωροχρονικές και γλωσσικές έννοιες, ιστορία και πολιτιστικές δραστηριότητες) χωρίς όμως αυτοί οι στόχοι να είναι αυτοσκοπός. Αφουγκραζόμαστε, μιμούμαστε, αναγνωρίζουμε και αναπαράγουμε ήχους γνωρίζοντας τον κόσμο της μουσικής μέσω της κίνησης και των αισθήσεων. Τραγουδάμε, χορεύουμε, γνωρίζουμε τα μουσικά όργανα και ανακαλύπτουμε νέους τρόπους παραγωγής ήχων κατασκευάζοντας τα δικά μας αυτοσχέδια όργανα. Επινοούμε παιχνίδια και κατανοούμε βιωματικά βασικά στοιχεία της μουσικής και του χορού, όπως ο ρυθμός, η μελωδία, η κίνηση, ο χρόνος, η αρμονία, αποφεύγοντας όμως τη στείρα θεωρητική ενασχόληση με τις διάφορες μουσικές έννοιες. Παίζουμε, αυτοσχεδιάζουμε και μαθαίνουμε ο ένας απ’ τον άλλον ανεξαρτήτως δεξιοτήτων, ικανοτήτων ή μαθησιακών–κινητικών δυσκολιών.

Βασικές συνιστώσες των παιχνιδιών αποτελούν, η γνωριμία με το σώμα μας και η αλληλεπίδραση του με _dsc0035τον ηχητικό κόσμο και τα χωροχρονικά πλαίσια, η χρήση του σώματος σαν ηχητική πηγή, η ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων (αδρή και λεπτή κινητικότητα) και η ανάπτυξη της προσοχής, της συγκέντρωσης και της μνήμης.
Τι είναι το παιχνίδι όμως δίχως φαντασία; Και τι αξία έχει η φαντασία όταν την κρατάμε μόνο για εμάς χωρίς να εκφράζουμε τις πιο τρελές μας σκέψεις;  Οι δύο αυτές λέξεις είναι σημαντικές για εμάς και προσπαθούμε μέσα από τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού, αφήγησης ιστοριών, διαφορετικά ακούσματα μελωδιών και ρυθμών να ταξιδεύουμε και να εκφραζόμαστε όσο πιο ανεμπόδιστα μπορούμε.

Βασικό στοιχείο της δουλειάς μας για τα πολύ μικρά παιδιά είναι η συνεργασία και η συμμετοχή του συνοδού (γονιού ή κηδεμόνα). Δουλεύουμε παράλληλα πάνω στην ενδυνάμωση και ενίσχυση της σχέσης μεταξύ παιδιού και γονέα. Αυτή η σχέση αποτελείται από ελευθερίες αλλά και από όρια, από συναισθήματα και αγγίγματα.

 

Δημιουρlogoγώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για πειραματισμό και ελευθερία της σωματικής και αισθητικής αυτοέκφρασης των παιδιών, για την καλλιέργεια της δημιουργικότητας και φαντασίας τους, την ψυχαγωγία, την ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και την προαγωγή της επικοινωνίας και της αυτοπεποίθησης, εισάγουμε τα παιδιά στον μαγικό κόσμο των αισθήσεων και των τεχνών.

Η abariza όμως δεν σταματά εδώ. Είμαστε μια ομάδα που εμψυχώνει επίσης παιδικά πάρτι με δημιουργικό παιχνίδι και οργανώνει παραστάσεις θεάτρου ή αφήγησης καθώς και συμμετέχει σε ανάλογα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα. H abariza είναι μικρή… η abariza είναι ζουζούνι… η abariza είναι παιχνίδι… η abariza είναι φασόλι… η abariza είναι ακορντεόν… η abariza είναι ελατήριο… η abariza είναι κάμπια, κινείται και μεταμορφώνεται.

 

Κάθε Τετάρτη 18:00-19:00 (για παιδιά 18 μηνών-3 ετών) & 19:15-20:15 (για παιδιά 3-6 ετών) & Πέμπτη 18:30-19:30 (για παιδιά 18 μηνών-3 ετών)

abariza_Logo_web_500px

Επικοινωνία:

+30 693 218 6045, vera@abariza.com | Βέρα Γιόλτζιτς- Σάκκη

E-mail: info@abariza.com

www.abariza.com

fb abariza-παιχνίδι φαντασία έκφραση

βιογραφικό σημείωμα

 

Η Βέρα Γιόλτζιτς-Σάκκη ελληνοσερβικής καταγωγής γεννήθηκε, μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Αθήνα ως ειδικός Προσχολικής Αγωγής το 2001. Εργάστηκε σε παιδικούς σταθμούς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, παιδαγωγικές εκδηλώσεις, μουσειακά προγράμματα (Παιδικό μουσείο)και διημερίδες για άτομα με αυτισμό. Το 2013 ολοκλήρωσε τις Ανθρωπιστικές σπουδές στο ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μουσικοκινητικής Οrff, δημιουργικού χοροὐ, και παράλληλα εκπαιδευτικά σεμινάρια ειδικής αγωγής (συμπεριφοριστική ανάλυση (Α.Β.Α), λογοθεραπεία, σεξουαλικότητα και ΑΜΕΑ) καθώς και μουσικοθεραπεία με το Μιχάλη Τόμπλερ ενώ απο το 2001 είχε καθημερινή εξοικείωση και ενημέρωση στα πλάισια Ημερήσιου θεραπευτικού προγράμματος σε παιδιά με ειδικές ικανότητες και αναπηρίες (κυρίως Δ.Ε.Π.Υ, Αυτισμός).Παράλληλα παρακολούθησε εκπαιδευτικά σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού στο χώρο παιδικής καλλιτεχνικής αγωγής  ¨Σχεδία¨  και σωματικό θέατρο με τη Νέλλη Πουλοπούλου στο ¨Quilombo¨, όπου συμμετείχε σε παραστάσεις στα πλαίσια των σεμιναρίων. Απο 4 ετών ασχολήθηκε με τον χορό (κλασσικό μπαλέτο) και ήταν μέλος της αγωνιστικής ομάδας ρυθμικής γυμναστικής του Π.Γ.Σ (Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου) για 7 χρόνια. Ποτέ δεν έπαψε να ασχολείται  με τον χορό και τον αθλητισμό (σκι, πολεμικές τέχνες, μπάσκετ, σύγχρονο, λάτιν, ευρωπαϊκό και afromodern χορό). Εξακολουθεί και είναι χορεύτρια φλαμένκο τα 3 τελευταία ετη με τη Χριστίνα Καρπούζου.

Επίσης από το 2006 μέχρι σήμερα ασχολείται με την διαχείριση μουσικών (dj) και την διοργάνωση οπτικοακουστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με καλλιτεχνικούς χώρους έκφρασης-θέατρα, φεστιβάλ, ραδιοφωνικούς σταθμούς (Επι Κολωνώ, θέατρο Χώρα, Μπετον 7, Camp, Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, Εν Λευκώ, Quilombo), καθώς και με την οργάνωση και εμψύχωση εκπαιδευτικών και μουσικοκινητικών δραστηριοτήτων προσχολικής και σχολικής ηλικίας σε εκπαιδευτικούς & ψυχαγωγικούς χώρους (σχολεία-μουσειακούς χώρους, παιδικά πάρτυ, φυσιολατρικές εκπαιδευτικές ξεναγήσεις). Απο το 2016 ως ομάδα abariza-παιχνἰδι|φαντασία|έκφραση, ασχολείται με την οργάνωση και την εμψύχωση του  μουσικοκινητικού παιχνιδιού στην προσχολική ηλικία (από 18μηνών έως 6ετών) στο χώρο του Quilombo Centro Cultural.